MSU
Kontakta MSU

2024-12-30

Kopparspiral

Hur fungerar det?
De spiraler som används idag är inte längre spiralformade utan består av en T-formad spole av plast med koppartråd runt skaftet och längst ut på "T-armarna". Spiralen är inte större än några centimeter och placeras i livmodern. Genom att utsöndra koppar försämrar spiralen miljön för äggcell och spermier så att befruktning förhindras. Den mängd koppar som frigörs från spiralen är mindre än den mängd man får i sig med maten. Största delen fastnar i livmoderslemhinnan och stöts ut med mens.

Hur gör jag?
Spiralen kan sättas in i samband med en gynekologisk undersökning. Du kan behålla den i fem till åtta år innan den behöver bytas, men den kan tas ut när som helst. Din förmåga att bli gravid återkommer så fort spiralen tagits ut.

Fördelar
Spiral är en säker preventivmetod. Om du blir gravid trots spiralen bör du låta ta ut den eftersom den ökar risken för missfall så länge den sitter kvar. Kopparspiralen påverkar livmodern och äggledarna, men eftersom den inte innehåller något hormon påverkar den inte kroppen i övrigt.

Nackdelar
Vid sexuell smitta, till exempel klamydia, ökar risken för spridning till äggledarna för den som har spiral. Spiral passar därför bäst för kvinnor som lever i stabila relationer. För unga kvinnor som ännu inte fött barn kan det vara bättre att välja en annan preventivmetod. Spiralen kan medföra långa och rikliga mensblödningar. även rikliga flytningar kan förekomma. Vissa är allergiska mot koppar men är mycket ovanligt.

Kom ihåg!
Kopparspiralen skyddar inte mot könssjukdomar. Använd kondom om det finns risk för att du ska bli smittad.


Fakta STD

Akutpreventivmedel

Femidom

Hormonspiral

Kondom

Kopparspiral

Minipiller

P-piller

P-plåster

P-ring

P-spray

P-spruta

P-stavar

Pessar

Sterilisering

övriga preventivmedel

Abort
sexaktuellt.com


Graviditet och sex
msu.se


Vanliga sexfrågor
msu.se


Hemtest
klamydia.se



Nyheter: