MSU
Kontakta MSU

2025-01-22

Sterilisering

Viktigt att tänka på
Sterilisering är en definitiv preventivmetod. Därför är det mycket viktigt att du är medveten om vad operationen innebär och vilka konsekvenser beslutet kan få. Det är också viktigt att beslutet grundar sig på din personliga situation och att du inte låter sterilisera dig för någon annans skull.

Hur fungerar det?
Sterilisering innebär - både för kvinnor och män - att fortplantningsförmågan förhindras genom en operation. Vägen för sädesceller respektive äggceller blockeras så att befruktning inte kan ske. Hos mannen genom stopp i sädesledarna så att spermierna inte kan komma ut i sädesvätskan. Hormonproduktionen fortsätter som vanligt och sädesceller bildas fortfarande i testiklarna. Hos kvinnan åstadkommer operationen stopp i äggledarna så att ägg och spermier inte kan mötas. äggstockarna fortsätter att producera ägg och kvinnligt könshormon och menstruationen fortsätter som vanligt.

Hur gör jag?
Alla som har fyllt 25 år har rätt att på egen begäran bli steriliserad. Före du kan bli steriliserad måste en läkare göra en undersökning och en medicinsk bedömning. Om det finns medicinska eller andra hinder för operationen ska frågan avgöras av socialstyrelsens nämnd för abort och steriliseringsärenden. Det är obligatoriskt att tala med en läkare eller kurator innan du bestämmer dig för sterilisering.

Fördelar
Sterilisering är en säker preventivmetod och det behövs inget annat skyddsmedel för att förhindra graviditet. Om du är helt övertygad om att i framtiden inte vilja sätta några barn till världen är sterilisering en bra preventivmetod. Du slipper bekymmer med preventivmedel och oönskade graviditeter vilket kan innebära en stor lättnad. Du behöver inte heller oroa dig för biverkningar. En sterilisering påverkar inte den sexuella lusten för varken män eller kvinnor.

Nackdelar
Risken finns, framförallt hos unga män och kvinnor, att man ångrar sig senare i livet. är du det minsta tveksam inför ett så oåterkalleligt beslut bör du välja andra preventivmetoder.

Kom ihåg!
Risken för att smittas av könssjukdomar finns kvar efter en sterilisering. Använd därför kondom om du har tillfälliga sexuella kontakter.


Fakta STD

Akutpreventivmedel

Femidom

Hormonspiral

Kondom

Kopparspiral

Minipiller

P-piller

P-plåster

P-ring

P-spray

P-spruta

P-stavar

Pessar

Sterilisering

övriga preventivmedel

Abort
sexaktuellt.com


Graviditet och sex
msu.se


Vanliga sexfrågor
msu.se


Hemtest
klamydia.se



Nyheter: